tisdag

En studie i spanska

Jag funderar på att köpa en fastighet i Spanien och har börjat sondera lite. Att den spanska ekonomin går knackigt är knappast någon nyhet, men hur är det egentligen? En enkel studie går att göra på Kanarieöarna, dit vi svenskar så gärna åker på vinterna. I oktober kom exempelvis drygt 420 000 turister till den största ön, Teneriffa. Snacka om inkomstkälla tänket man kanske som svensk. Men det är en nedgång på över 8 % sedan förra året, som inte ens det var ett höjdarår. (Sett på helår har 4,1 miljoner anlänt, vilket är -5 % jmf 2011). Antalet inhemska turister minskar beklagligt (-17 %) men i övrigt har ca 10 % färre tyskar, och 6 % färre engelsmän dykt upp. Allt enligt tidningen Tenerife News.

Ingen trängsel på shoppingstråken.
Men allt är inte mörker. Turistchefen på ön är positiv. Hoppet står i nya flygrutter som öppnar nu. Det gäller exempelvis direktflyg från Paris, London, Oslo och Moskva. På tal om Moskva så ökade den ryska turismen på ön med närmare 15 % i oktober, och besöken från övriga Östeuropa gick samtidigt upp över 8 %. Vi hoppas väl att den ryska närvaron på spansk mark ger mer positiv klang än den gjorde på den tiden Ernest Hemingway skrev om klockor som klämtar, ursäkta På spåret-humorn.

En av de skyttevärn som skulle skydda Franco mot omvärlden, numera använd som fundament för en bar.
Det är inte bara turismen som ska förbättra ekonomin. Alla utlänningar som har skrivit sig här och har placeringar/kapital utomlands ombeds nu rapportera in dessa till de spanska myndigheterna enligt den nya skattelagen (Anti-förskingringslag 7/2012). Kort sagt ska allt kapital (placeringar, fastigheter mm) överstigande 50 000 euro deklareras. De som smiter kan få upp till 50 % inkomstskatt, ränta på skatt retroaktivt upp till 4 år, straffskatt på upp till 150 % av skatteskulden och böter på 5 000 euro per saknad uppgift med ett minimum på 10 000 euro.

Och till de kvalitativa studierna: kollegor som åkt med sina familjer till Kanarieöarna berättar att stammisställena fortfarande drar mycket folk. Men bara något kvarter bort är det tomt och uppskattningsvis 10-20 % av restauranger/butiker har bommat igen. Turisterna har också förändrats. Alla de halvpackade svennar som rumlade runt i horder är nu sällsynta. Istället är det övre medelklassfamiljer på hotellen. Vältränade män, barn med solskyddskläder och mammor med klassiska Brommaleenden. Och glada ryska tillrop hörs givetvis allt mer hos bordsgrannarna.

Nu hoppas restaurant- och butiksägarna bara att de får behålla elen. Nyligen stängde elbolaget Endesa av strömmen på 11 affärsgator i regionshuvudstaden Santa Cruz, och gjorde ett annars myllrande nöjesområde nattsvart. Aktionen kom som en protest mot att det har blivit alltför vanligt för affärsmännen i staden att tjuvkoppla strömmen för att undvika avgifterna. Liknande har redan hänt på andra orter. Och skulle man nu tjuvkoppla in julbelysningen så hotar elbolaget med att göra den lysande högtiden väldigt mörk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar