söndag

Dubbelkolla aldrig bra siffror


Det är inte många dagar sedan vi kunde läsa underbara kinesiska siffror. Handelsexporten lyfte 14 % i december jämfört med samma månad året innan, vilket var 4 % bättre än vad analytikerna hade förväntat sig.

Men sedan finns det ju alltid någon vän av ordning som ska förstöra glädjen. Exempelvis läser jag att Goldman Sachs och UBS m fl. påpekar att kartan kanske stämmer överens med verkligheten. Ökningen matcha inte trafiken vid export- och importhamnar enligt UBS, och Goldman fick inte siffrorna att stämma mot handelsindexet (CPMINEXO).

Tidigare har produktionssiffror jämförts med industrins elproduktion vilket lett till frågetecken. Det har även publicerats forskning som pekar på tveksamheter i kinesisk statistik som bl a inte verkar följa ”Benfords lag” (en matematisk formel som kan indikera när datamängder verkar manipulerade eller felaktiga).

Nåja, kanske beror starka decembersiffror bara på en extra slutspurt för att maxa årets statistik. Å andra sidan finns det många välkända tekniker, t ex att helt enkelt att exportdeklarera varor för att få skattelättnader - varor som sedan aldrig lämnar landet. Det ger både pengar i plånboken och starkare exportsiffror.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar